Absorbtia energetica (Ae)

Procentul de energie absorbita de vitraj si care provoaca incalzirea lui. Acest parametru permite determinarea riscurilor de spargere in urma socului termic si necesitatea de a decuriza/cali sau nu geamul.

Auto-curatare

Proprietate a unei sticle acoperite cu un strat fotocatalitic si hidrofil. Stratul utilizeaza dubla actiune a razelor UV si a apei pentru a descompune murdariile organice si pentru a elimina particulele minerale. Sticla ramane curata un timp mai indelungat si este mai usor de curatat. Vezi SGG BIOCLEAN.

Bilant energetic

Diferenta dintre aporturile si pierderile termice prin elementul de constructie luat in considerare (in cazul nostru,vitraje si ferestre).

BSI

Initiale care desemneaza normele britanice (British Standards Institute) Caracteristici energetice si luminoase Sau caracteristici spectrofotometrice. Ansamblu de valori de transmisie, reflexie si de absorbtie ale energiei si luminii solare prin peretii vitrati.

CE

Vezi marcajul CE.

Daylighting

Termen englezesc care inseamna „lumina naturala”, utilizat pentru a desemna sisteme care reorienteaza lumina, prin reflexie, asupra suprafetelor reflectorizante si orientabile. Acest sistem integrat geamurilor permite o mai buna difuzare a luminii in interiorul incaperilor, evitandu-se senzatia de orbire.

Deshidratant

Produs, de obicei de tipul „filtru molecular”, incorporat in profilul distanier pentru a asigura deshidratarea spatiului de aer sau de gaz.

DIN

Initiale care desemneaza Normele Germane.

DPI

Initialele termenului englez ce desemneaza rezolutia pe punct de imagine (Dots Per Inch). Aceasta rezolutie poate fi de asemenea desemnata prin DPP (numarul de Dots Per Inch).

E, EI, EW

Simboluri care, asociate unei durate, definesc clasamentul de rezistenta la foc. E : criteriu de etanseitate la flacari si la gazele arse I : criteriul de rezistenta la flacari, gaze arse si izolare termica in timpul incendiului W: criteriu optional de limitare a fluxului caloric maxim

Emisivitatea, e

Emisivitatea este o proprietate a suprafetei. este definita ca raportul dintre energia radiata de un obiect la o temperatura data si energia emisa de un radiator ideal, sau corp negru absolut (e = 1), la aceeasi temperatura. Emisivitatea normala a sticlei clasice este egala cu 0,89; cea a sticlei cu „strat cu emisivitate scazuta” (“Low-E” – din engl. Low-Emissivity) poate atinge 0,01. Emisivitatea este utilizata pentru calcularea coeficientului U (coeficient de transfer termic).

EN

Initiale care desemneaza referirea la o Norma Europeana (European Norm)

Factor solar, g

Fractia de radiatie solara incidenta care intra intr-o incapere si este transmisa de sticla (transmisie + re-emisie energética a geamului spre incapere). Aceasta este una dintre caracteristicile esentiale ale sticlei cu strat de control solar.

Float

Vezi sticla float.

Fotocataliza

Proprietatea anumitor materiale capabile sa degradeze compusii organici pe suprafata lor sub actiunea radiatiei UV. Vezi autocuratare si SGG BIOCLEAN.

g

Simbol al factorului solar (anterior FS).

Heat Soak Test (HST)

Denumire in limba engleza. Tratare termica complementara a sticlei securizate/calite, destinata a elimina riscurile de spargere spontana datorate prezentei incluziunilor de NiS.

I

Criteriul de rezistenta la incendiu – etans la flacara, gaze arse si izolare termica.

Indice de atenuare acustica

Acest indice caracterizeaza calitatile acustice ale unui perete. El indica diferenta de niveluri sonore de o parte si de cealalta a peretelui pentru un spectru de zgomot normalizat (de exemplu, zgomot rutier).

Izolare termica sporita

Se spune despre un vitraj dublu ca asigura o izolare termica sporita daca acesta include in componenta sa o sticla cu joasa emisivitate.

Low-E

Din engl. Low-Emissivity. ”Low-E” - denumire generica a sticlelor cu pelicule de joasa emisivitate.

Magnetron

Instalatie in care se realizeaza depunerea straturilor de oxizi pe sticla suport, in conditii de vid inaintat si atmosfera controlata.

Marcaj CE

Odata cu intrarea in vigoare a marcajului european, fiecare produs de sticla utilizat in constructii si cladiri si comercializat in Uniunea Europeana trebuie sa poarte marcajul CE. Aceast marcaj poate fi aplicat pe produs, pe ambalajul acestuia sau pe documentele comerciale insotitoare.

NF

Initiale care desemneaza referirea la o Norma Franceza.

Parapet

Parte opaca a unei fatade vitrate, de obicei sub o fereastra, eventual intre doua ferestre (cazul peretilor cortina). Pentru parapet se utilizeaza adesea vitraje emailate sau vitraje de control solar opace tratate termic.

Piroliza

Procedeu de depunere a straturilor metalice pe linia float.

PVB (Polivinil Butiral)

Film din plastic, cu ajutorul caruia se asigura asamblarea mecanica a componentelor de sticla pentru obtinerea sticlei stratificate. Vezi SGG STADIP.

Reactie la foc

Califica usurinta cu care materialele iau foc si, deci, cu care alimenteaza focul (de la A0 la A4).

Reflexia energetica, Re

Procentul de energie provenita din ansamblul de radiatie solara, reflectata de peretele vitrat.

Reflexia luminoasa, Rl

Procentul de lumina vizibila, provenita din radiatia solara reflectata de peretele vitrat.

Redarea culorilor

Redarea culorilor desemneaza efectul pe care il are lumina zilei transmisa sau reflectata de sticla pe culoarea obiectelor pe care le lumineaza.

Serigrafie

Tehnica de depunere de emailuri, partial sau complet, pe sticla, cu ajutorul unui ecran textil.

Shading coefficient (coeficient de umbrire)

Coeficient utilizat in anumite tari anglo-saxone in locul factorului solar. De asemenea, este utilizat in calculul de dimensionare al aparatelor de aer conditionat. Shading coefficient (Coeficientul de umbrire) al unui produs se obtine impartind factorul solar g la 0,87 (factorul solar g al sticlei clare de 3 mm grosime).

Sigilare primara a vitrajului izolant

Produs, in general pe baza de butil, care asigura etanseitatea la apa si gaz a spatiului cuprins intre sticlele geamului izolant.

Sigilare secundara a vitrajului izolant

Produs, de obicei cu baza de polisulfura, silicon, poliuretan sau butil „hot-melt” care asigura lipirea pe contur a vitrajului izolant.

Spectofotometrie

Vezi caracteristici energetice si luminoase.

Spider

Denumire generica pentru sisteme de prindere mecanica a vitrajelor cu legaturi punctuale fixe sau articulate. Sticla cu autocuratare Vezi autocuratare.

Sticla curbata

Sticla curbata prin incalzire in cuptor pana la punctul sau de inmuiere.

Sticla calita (numita uneori impropriu “semi-calita”)

Sticla care a suferit un tratament termic specific intr-un cuptor de securizare. Acest tratament ii creste rezistenta mecanica la soc termic. In caz de spargere, cioburile sunt mari, diferite de cele ale sticlei calite si raman in cadrul vitrajului. Cu toate acestea, ea nu poate fi considerata un produs de securitate.

Sticla emailata

Este vorba de sticla care are una dintre fete emailata, in intregime sau parttal, in timpul operatiei de securizare/calire.

Sticla stratificata (sau laminata)

Se realizeaza prin asamblarea mai multor foi de sticla recoapta, calita sau intarita, cu ajutorul unuia sau mai multor filme intercalare (de obicei PVB).

Sticla float

Sticla transparenta obtinuta prin procedeul “float” (sticla topita “pluteste” pe o baie de cositor).

Sticla imprimata

Sticla plata translucida obtinuta prin laminare intre doi cilindri care imprima un motiv in relief pe una sau pe ambele fete.

Sticla mata

Sticla translucida obtinuta prin matuirea uneia dintre fete cu acid.

Sticla recoapta

Sticla float obisnuita la iesirea de la linia float. in timpul fabricatiei sale, o racire lenta (recoacere) elibereaza sticla de tensiunile interne si permite realizarea operatiilor de taiere si fasonare. Este, asadar, o sticla care nu a fost nici securizata nici calita (intarita).

Sticla sablata

Sablarea sticlei consta in inlaturarea luciului suprafetei sale prin proiectarea de nisip la inalta presiune.

Sticla securizata termic

Sticla care a suferit un tratament termic intr-un cuptor de securizare/calire. Acest procedeu creste foarte mult rezistenta mecanica sau la soc termic. Fragmentarea sa specifica face ca acest tip de sticla sa fie considerata ca un produs de securitate in cele mai multe dintre aplicatii.

Strat reflectorizant

Strat depus pe sticla si care prezinta o reflexie importanta a razelor vizibile si/sau a razelor infrarosii. Denumire utilizata adesea pentru a desemna un strat de control solar.

Structural Glazing (sistem structural)

Sistem de perete cortina in care vitrajul este lipit cu un silicon special pe rama metalica.

Soc termic

O diferenta importanta de temperatura la un vitraj, intre doua zone apropiate, poate provoca spargeri denumite in mod comun spargeri datorate socului termic. Utilizarea sticlei calite sau intarite diminueaza acest risc.

“Termopan”

Vezi „Vitraj dublu izolant”

“Tripan”

Vezi „Vitraj triplu izolant”

Transmisie energética, Te

Procentul din fluxul de energie solara transmis direct prin peretele vitrat.

Transmisie luminoasa, Tl

Procentul de flux luminos transmis direct prin peretele vitrat.

Transmisie UV

Procentul din fluxul radiatiei UV (ultravioleta) transmis direct prin peretele vitrat.

Vitraj dublu izolant

Ansamblu termoizolant realizat din doua foi de sticla care inchid un spatiu umplut cu aer sau gaz si unite perimetral printr-o bagheta distantier.

Vitraj triplu izolant

Ansamblu termoizolant realizat din trei foi de sticla care inchid doua spatii umplute cu aer sau gaz si unite perimetral prin baghete distantier.

W

Criteriu optional de limitare a fluxului caloric maxim.

Warm-edge

Termen ce desemneaza un “efect de margine calda” realizat prin pozitionarea intr-un vitraj izolant a unei baghete distantier speciale care prezinta o conductivitate termica redusa.

Zgomot roz

in acustica, acesta simuleaza zgomotul emis intr-o cladire; este utilizat de asemenea pentru a reprezenta zgomotele cu frecvente predominant inalte (coridoarele unei scoli in pauza de recreatie, avioane cu reactie, trafic pe autostrada, etc).

Zgomotul rutier

in acustica, acesta simuleaza zgomotele emise de traficul rutier (de tipul trafic urban). Acest zgomot este mai bogat in sunete grave decat zgomotul roz.