Proiectarea optima a ferestrei

Unitatile de invatamant

Spatiile de birouri

Profitati de orice orientare

Dimensionati corect ferestrele.

Daca tinem cont de toate elementele care compun bilantul energetic al ferestrei (energia necesara incalzirii, iluminarii si racirii spatiului), putem considera ca suprafata vitrata trebuie sa reprezinte minim 35-50% din suprafata fatadei.

Pozitionati ferestrele cat mai sus posibil

Zona superioara a ferestrei este cea care permite luminarea fundului incaperii.Limita superioara a geamului trebuie sa fie situata la o inaltime cel putin egala cu jumatate din adancimea spatiului. In caz contrar, va trebui sa se recurga la iluminatul artificial.

Asigurati o suprafata de sticla cat mai mare la o fereastra data.

Suprafata din sticla trebuie sa fie cat mai mare pentru a spori cantitatea de lumina disponibila in interior.

Alegeti bine pozitia ferestrei in raport cu grosimea peretelui

Fereastra este mai bine protejata de intemperii atunci cand este pozitionata retras (catre interior). Pe de alta parte, jocurile de umbre create pe fatada sunt mai marcate si contribuie la „animarea” acesteia.

Numeroase studii au aratat ca esecul scolar se datoreaza, uneori, faptului ca elevii nu vad bine. Conditiile de iluminare constituie, asadar, un factor primordial pentru calitatea unitatilor de invatamant:

  • tabla nu trebuie sa fie prea aproape de ferestre, pentru a se limita reflexiile;
  • trebuie avuta in vedere si posibilitatea acoperirii complete a ferestrelor (pentru proiectii si filme video).
  • majoritatea elevilor fiind dreptaci, ferestrele trebuie sa fie situate pe peretele din stanga al claselor, evitandu-se umbra;

In spatiile aflate pe colt, care au ferestre pe doi pereti alaturati, utilizati mobilier, plante sau pereti despartitori mobili la semi-inaltime, pentru a controla luminanta in raport cu diverse posturi de lucru (problema reflexiei). Daca birourile dau catre un atrium, suprafata ferestrelor trebuie marita pentru a compensa faptul ca lumina care provine de la atrium este mai redusa decat cea provenita din exterior. Pozitionati monitorul calculatorului perpendicular pe planul geamului. Este de preferat sa asezati calculatorul pe un suport independent si mobil, pentru a putea modifica si orienta usor postul de lucru.

Fatadele catre nord.

Spatiile orientate catre nord nu beneficiaza, practic, de lumina soarelui. Calitatea luminii naturale este aici foarte constanta, motiv pentru care artistii cauta adesea o astfel de orientare pentru atelierele lor. De asemenea, este adaptata in mod deosebit salilor de lectura, atelierelor sau spatiilor dotate cu calculatoare. Vitrajele cu izolatie termica sporita (SGG PLANITHERM®) permit marirea latimii ferestrelor.

Fatadele catre sud.

Geamurile orientate catre sud beneficiaza de insorire maxima pe timpul iernii (soarele jos). Prin urmare, aceasta orientare trebuie cautata pentru cresterea castigului termic in sezonul rece.Aportul crescut de energie pe timpul verii poate fi diminuat prin utilizarea sticlelor cu control solar. Ferestrele orientate catre sud mai pot fi protejate si cu ajutorul stresinilor (balcon, copertina...).

Fatadele catre est si vest.

Geamurile orientate catre est sau vest primesc energie maxima dimineata in cazul celor orientate catre est si seara – dupa amiaza in cazul celor orientate catre vest. Ferestre orientate astfel trebuie sa aiba sticla cu control solar corespunzator, astfel incat sa reduca riscul de supraincalzire sau orbire.Ferestrele orientate catre vest sunt cele vizate in mod deosebit deoarece, atunci cand sunt insorite, temperatura exterioara este deseori ridicata (sfarsitul dupa-amiezii); Pentru ferestrele orientate catre sud, est si vest se vor putea utiliza, in mod avantajos, sticle de tip confort patru anotimpuri – SGG PLANITHERM® 4S.